mandag 15. november 2010

Arkivterminologi

Av Heidi Grinde Rinding

De siste månedene har det flagret med hardtslående og nyskapende arkivterminologi her i Arkivet. Det har seg nemlig slik at i en bedrift som lever av sin kreativitet slik som vårt mediehus gjør; må det ikke så rent lite kraft og saft i utrykkene og aksjonene for å nå igjennom til vårt kjære programskapende kollegium. Her er alfabetisk sortert (selvfølgelig) liste over det nye arkivvokabularet her i NRK:

Arkivgorilla - Gorillaer er generelt rimelig buldrete av seg – uavhengig av om de lever i Kongos jungel eller vokter Oslos partyløver en lørdagsnatt. Som arkivar har jeg stor tro på at det kan gi en viss effekt å slå seg på brystet å lage litt lyd. Jeg tror nok at det typiske bildet av arkivarer er mer den stillferdig og fredelige typen. Men vet dere hva? La oss lage litt skikkelig jungelstemning i arkivet.

Arkivgerilja - Ingen tvil om at geriljamedlemmer er dedikerte og engasjerte. De gir alt for saka. Wikipedia definerer gerilja slik ”små, mobile og fleksible stridsstyrker”. Akkurat sånn er vår egen godt etablerte Arkivgerilja. Har du ikke fått det med deg vårt fantastiske broderistunt på alle NRKs doer ennå? Sjekk ut våre sider på Facebook.

Arkivmafia - Mafiavirksomhet skal det ikke kimses av. Er det noen som virkelig har territorial makt er det jo nettopp mafiaen. Hvis det ikke hadde vært for den utrolig kriminelt belastende slagtyngden begrepet har hadde det ikke vært arkivet imot å inneha en slik mafios makt internt!

Arkivrazzia - Se det for deg – et samlet arkiv stormer kontorene til virksomhetens ansatte og plukker med seg alt av arkivverdige dokumenter. Det hadde nok fått opp dokumentfangsten det, tenker jeg!

Arkivsatan - Viser seg kun for de stakkars sjelene som ikke følger arkivets arkiveringsinstruks.

1 kommentar: