mandag 1. november 2010

Arkivgalskap

Av Anja Holsten                                                


Etter at jeg begynte å jobbe i arkiv har fått arkiv på hjernen. Det har liksom satt seg, og det blir bare verre og verre. Det har blitt en slags besettelse at jeg bare MÅ sammenligne alt med arkiv. Siden jeg bor alene hver annen uke så har jeg utrolig mye tid til å snakke med meg selv, i tankene. Det å være mye alene med sine taker og besettelser, kan i gitte situasjoner føre til en slags galskap. Jeg tror jeg lider av arkivgalskap.

Alt i leiligheten min har nå blitt arkiv. Leiligheten i seg selv også.

Jeg låser meg inn i mitt private arkiv, kler av meg og henger klærne i klesarkivet. (Der ser jeg med en gang at jeg har en ryddejobb å gjøre).

Deretter går turen til toalettet, jeg gjør meg ferdig og kaster papiret i kjellerarkivet. Det ekle, men nødvendige arkivet som ligger under byens gater. Det slår meg at det kan være nettopp dette arkivet, til sitt formål, som har størst dokumentfangst i verden. Jeg tusler litt rundt i kåken, inn på soverommet og kikker ut av vinduet og over i naboens vindu. Der sitter naboen ved kjøkkenbordet i sitt arkiv.

Etter hvert skal jeg starte på middagen og går for å sjekke utvalget i kjølearkivet. Der har jeg arkivert både nytt og gammelt. Det hender noe må kasseres. Jeg er mitt ansvar bevisst når det gjelder avlevering til kjølearkivet, så jeg finner alltids det jeg trenger. Når maten er ferdig er det bare å hente ut tallerken fra kjøkkenarkivet. Der er det fullt! Jeg tenker stadig at kjøkkenarkivet er det fineste arkivet jeg har. Alt der inne er fint og hver eneste kopp og tallerken har en historie. Mye av det har gått i arv i flere generasjoner fordi foreldre og besteforeldre har vært flinke, både til å arkivere og avlevere. Her kan hvem som helst få innsyn i hva som helst, konstaterer jeg fornøyd!

Kvelden skrider frem og jeg pusler jevnt og trutt med lagring og gjenfinning.

Det hender jeg synder med en liten dram. Den legger seg nemlig automatisk to steder, og dobbeltarkivering er fy fy!

Hele verden består av arkiv, fra fødsel til død! Til slutt blir vi arkivert en gang for alle.

2 kommentarer:

  1. Det høres litt ut som om du har Archive Fever. :-)
    http://www.amazon.com/Archive-Fever-Freudian-Impression-Postmodernism/dp/0226143678

    SvarSlett
  2. Kriteriene for kategorisering nevner du ingenting om ?
    Hva er ordningsordet for gjester som aldri går hjem i dette arkivet ditt f.ex ;)

    SvarSlett