torsdag 27. januar 2011

Vi skal flytte… tilbake!

av Kari Ansnes, NVE
Nå er det snart tid for flytting av arkivet. Igjen. Siden 2009 er alle NVE ansatte i Oslo utlokalisert på to forskjellige adresser. For ”sikkerhets skyld” ligger disse adressene på hver sin side av byen. For å gjøre det ekstra spennende er arkivfunksjonen på begge plassene. Arkivarene åker mellom Økern, på østkanten av Oslo, og Maritim på Oslos vestkant.
Flytting av arkiv krever planlegging. Når vi flyttet i august 2009 startet vi planleggingen allerede i desember 2008. At ting tar tid er kjent, men at det kan ta sååå lang tid, det var en overraskelse! Å flytte ut av et bygg der saksbehandlere har skapt arkiver i kott og kjererom siden 1964, er en krevende prosess. Prosessen startet med å kartlegge hvor alt arkivmateriale fantes. Jo da: vi hadde et flott finner veien til et bortsettingsarkiv. Når etaten i tillegg satt i et hus som myldret av krinkler, kroker og kott, var det mye å ta fatt i.
På lik linje med NRK, hadde vi også lokaler med beskrivende navn. Vanngrava og Støvlageret var noen av dem. Vanngrava var et ufyselig sted og bygget for veldig kortvokste arkivarer. Vi fant kjapt ut at når den lengste av duoen måler 178 cm, blir arbeidsforholdene ikke helt etter boka! Det var litt av en utfordring å krype rundt og finne ut av hva som er arkivverdig. Til tross for lav takhøyde og mye fukt og støv har nemlig massevis med materiale funnet veien inn her; arkivsaker, publikasjoner, historiske gjenstander og hydrologisk måleutstyr.
NRK har med sin arkivgerilja vært inn på alle doer i Marienlyst. Vi i NVE har slått den rekorden for lengst. Vi oppdaget at vi til og med hadde arkiver på en av herredoene! Det var litt av en overraskelse at våre saksbehandlere var så flittige!
Nå skal vi snart tilbake til et flunkende nyrestaurert NVE-hus. Vanngrava og Støvlageret er borte. Doer skal vi ha – men denne gangen blir det uten arkiver!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar