Av Lars André Flaten, mediearkivar i NRK Radioarkivet
Det er en rolig ettermiddag onsdag 2. februar. Jeg har skranketjeneste, og det er bare en halvtime igjen til vakta er over og Radioarkivet stenges for dagen.
Klokka fem over halv fire begynner telefonen å ringe. Jeg tar opp røret, møtes av den oppjagede stemmen til en av reporterne i Kulturnytt, og forstår øyeblikkelig at det er slutt på den avslappede stemningen.
Arkivering og gjenfinning
Som mediearkivar i Radioarkivet i NRK har du flere ulike arbeidsoppgaver, men det er to hovedoppgaver som de fleste mediearkivarene deler.
Den første er å gjøre nylig sendte radioprogrammer tilgjengelig i Digitalt Radioarkiv. Som navnet antyder, er Digitalt Radioarkiv en database hvor alle NRKs bevarte radioprogrammer er digitalisert og gjort tilgjengelig.
Den andre er å betjene Radioarkivets skranke. I skranken kan journalister, programskapere og andre interesserte å få hjelp til å finne fram både nytt og gammelt materiale fra Digitalt Radioarkiv.
NRK-folk har ofte bruk for vår assistanse, av ulike grunner. En vanlig grunn er tidspresset mange redaksjoner jobber under, og det er her Kulturnytt-reporteren kommer inn i bildet.
”Deadline om en halvtime!”
Gjennom telefonrøret forteller reporteren at den folkekjære skuespilleren Knut Risan har gått bort, 80 år gammel, og at hun er i gang med å lage en reportasje til Kulturnytt 1603 om hans liv og skuespillerkarriere.
I den sammenheng trenger hun lydklipp fra Risans mest kjente roller, og hun trenger klippene fort, for Kulturnytt 1603 går på lufta om en snau halvtime.
Øverst på ønskelisten hennes står radioteaterversjonen av Hakkebakkeskogen fra 1974, hvor Risan har rollen som Mikkel Rev.
Jeg åpner opp Digitalt Radioarkiv, taster inn søkestrengen ”Hakkebakkeskogen Risan” i søkefeltet, og får tilbake fem treff.
I ett av treffene, nærmere bestemt episode én av Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, finner jeg passasjen ”Mikkels sang” hvor Mikkel Rev – altså Risan - synger en sang.
Med et par klikk sakser jeg ut og bestiller passasjen, og når kuttet noen minutter senere er ferdig lastet ned på maskinen, merker jeg filen med reporterens navn og legger den over på et område på NRK sitt datanettverk hvor hun har tilgang.
Jeg følger samme prosedyre når jeg finner frem andrevalget på reporterens ønskeliste, et kutt fra Tre nøtter til Askepott, hvor Risan har fortellerstemmen.
Fjernsynsarkivet koples inn
Det er mer problematisk med de to neste ønskene – kutt fra henholdsvis Reisen til julestjernen og Jul i skomakergata. De finnes rett og slett ikke i Radioarkivet.
Jeg lener meg tilbake i stolen, klør meg litt i hodet og så, etter litt betenkningstid, slår det åpenbare endelig ned i meg: ”Dette er en jobb for Fjernsynsarkivet!”
I all hast komponerer og sender jeg en e-post til Radioarkivets lillebror (eller lillesøster, om du vil) i Fjernsynshuset, og spør om de kan hjelpe reporteren og meg.
Få minutter senere får jeg svar tilbake. Jo da, dette skal de fikse.
Klokken 16:50, femten minutter etter at reporteren ringte, er alle klippene på plass. Med god hjelp fra Fjernsynsarkivet, har jeg greid å gi reporteren alt hun ønsker til riktig tid. Jobben er gjort. Reporteren rekker deadlinen. Og jeg puster lettet ut.
”Det klippet fant jeg!”
Det er saker som denne, hvor vi mediearkivarer er med på å skape programinnholdet, som gjør det ekstra morsomt å jobbe i Radioarkivet. Det er riktignok ikke hver gang saken haster like mye, og det er ikke hver gang kuttene er like aktuelle eller viktige.
Der som derimot er like morsomt hver eneste gang, det er å slå på radioen og høre det ferdige produktet. I de tilfellene pleier jeg å rette opp i ryggen, slå meg forsiktig på brystet og smile fornøyd for meg selv: ”Det klippet der, det var det jeg som fant fram!”
Hør hvordan sendingen ble ved å trykke HER
He-he den var bra skrevet, ser det for meg!!
SvarSlettHilsen Carita
Hehe, Lars. 16:50? Da var jo programmet allerede sendt. Så det må ha vært noen andre som har gjort jobben riktig, mens du dagdrømt om en jobb vel gjort! ~dagrune
SvarSlett