mandag 13. juni 2011

Tyholtarkivet langs leia

Av Liv Mogstad Strickert, mediearkivar i NRK Tyholtarkivet i Trondheim


Torsdag 16. juni legger MS Nord-Norge ut fra hurtigrutekaia i Bergen på sin vante vei nordover. Men seilasen blir ikke helt som vanlig: Etter mønster fra suksessen ”Bergensbanen minutt for minutt” fra høsten 2009, er NRK med om bord og sender hele reisen fra Bergen til Kirkenes direkte på NRK2, 134 timer i strekk, fram til 22. juni.
Mange redaksjoner og avdelinger i NRK har bidratt i større og mindre grad til dette ambisiøse prosjektet, blant annet Fjernsynsarkivet på Marienlyst og Tyholtarkivet i Trondheim. 150 arkivklipp fra ulike steder og hendelser langs leia er gjort tilgjengelig til bruk på nett og i krisetilfeller hvis direktesendinga skulle falle ut.

Litt om tekniske forberedelser: http://nrkbeta.no/2011/03/30/hurtigruten-minutt-for-minutt-status/
Reportasje om sending via link i Geirangerfjorden: http://www.nrk.no/video/hurtigruta_minutt_for_minutt


Tyholtarkivet har i tillegg tatt initiativet til fortløpende logging av metadata. Med rundt fem døgn med opptak og filer som er flere timer lange, vil det være essensielt for både gjenfinning og gjenbruk å føre på informasjon om innholdet på de ulike filene – hvor vi er, hva vi ser, hvem som er med.

Som arkivarer flest er vi opptatt av bevaring for ettertiden, men minst like viktig er den umiddelbare bruken hos distriktskontorene langs kysten, som vil ha tilgang på stoff fra sitt distrikt til bruk i egne innslag og sendinger – så snart som mulig! Arkivet på Tyholt skal derfor logge hele seilasen fortløpende, og fra klokka 0600 til 2200 er fem ivrige medarbeidere i full sving med påføring av nødvendige metadata.

For å gjøre loggearbeidet mest mulig helhetlig og oversiktlig, har arkivet i samarbeid med Teknologidivisjonen utarbeidet en egen Reiselayout i NRKs produksjons- og arkiveringsverktøy Programbank.


Her har vi tenkt ut og laget knapper for ulike hendelser som vi tenker kan oppstå på turen, slik at vi på raskest mulig vis kan føre inn metadata om filene vi jobber med underveis.

Og selv om vi på forhånd mener å ha dekket de fleste eventualiteter er det så klart ingen som vet hva som plutselig kan dukke opp langs leia – skip ohoi!


Hele reisen kan også følges på nettet, med masse ekstra info og arkivklipp: http://www.nrk.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar