mandag 27. juni 2011

Har du en DAB-radio?

Av Tormod Kjensjord, leder NRK Tyholtarkivet.

Har du en DAB-radio?
Hvis ikke, løp og kjøp, for i 2017 slukkes FM-nettet. Da blir det stille i alle de 10-15 millioner FM-radioene våre, i heimen og i bilen. Vi kan beholde én eller to til Kreta-turen for å høre de siste bouzouki-hitene på FM, men her hjemme må du ha noe digitalt: DAB, nettradio, mobil, digital-tv. Det er allerede mange dingser å høre på, og det blir helt sikkert flere i en app nær deg.

Digital Audio Broadcasting, heter det. Vi er midt i overgangen til det full-digitale, så vi setter ”digital” foran alt mulig: Digital radio, digitalt tv, digitale bilder.
En vakker dag forsvinner underleddet ”digital”, og vi står igjen med radio, tv, bilder og alt annet. Ingen tenker da tanken at det ikke er digitalt. Vi sier jo ikke lenger at vi har ”elektrisk komfyr” hjemme. Eller ”FM-radio”. Men vi sa det før.

Skal du ha ny radio fra nå og til 2017, kjøp i hvert fall en som både har FM og DAB. Da kan du høre på NRK Gull nær sagt hvor enn du går, og det var det jeg skulle skryte av idag.

For arkivfolk i NRK driver ikke bare med arkivering – de publiserer også, direkte fra arkivet.




Vi er en snau håndfull årsverk som lager denne kanalen. Her driver vi både flatehogst og rettet avskyting i radioarkivet: Her er serier, her er Richard Herrmanns kåserier, her er Popens historie, og her er enkeltprogrammer som en time med reportasjer fra Valdres, laget i 1948 (følg med 6. juli!), hvor du kan høre den klassiske, men tidstypiske replikken fra ei seterjente: ”Ein har nok mykje fritid når ein slepp å yste!”

Et par andre eksempler på innhold som er digitalisert, og dermed lett å publisere:




Og ikke minst har NRK Gull noen NRK-veteraner som husker fenomenalt, og som kopler sin journalistiske teft på radioarkivstoff slik at nye programmer med historisk vinkel oppstår. Moderne journalistikk koplet til digitalt, historisk materiale – det kommer stadig i flere sammenhenger. Av to grunner: Det hever innholdet, og det er enkelt å produsere.

Vi kan lage NRK Gull ene og alene fordi innholdet er digitalt – det ligger på datamaskiner. Vi sier velkommen etter til fjernsynet, for radioen har vært digital i mange år. På Tyholt har vi ikke lenger cd’er i hyllene heller.

Vi plukker opp arkivstoff fra vårt fjernlager på serverne i Nasjonalbiblioteket (jada, det heter Digitalt Radioarkiv, DRA, enn så lenge!), lemper det inn i et system som heter Digas, hekter på noen inn- og utannonseringer, legger inn musikk (jada, det heter Digitalt Musikkarkiv, DMA), og så styrer klokka når det går på lufta. Det digitale er en vidunderlig verden!


Elementene i et program kan vi dra og slippe inn i verktøyet Digas for å fylle feks en halvtime.

Dette er å gjøre NRKs arkiver tilgjengelig, slik både Stortinget har bestemt og NRK ønsker. Nå jobber vi med en ny spiller for nettet, både radio- og tv-programmer, nyprodusert og etterhvert gamle ting fra arkivet. Men noen dato kan du ikke få av meg idag.

For all del, NRK har ikke funnet opp tilgjengeliggjøring av arkivmateriale. Det er jo melodien over hele linja nå, nasjonalt og internasjonalt. Enten som kulturtiltak, eller for å tjene penger, eller begge deler. Publisering styrer utviklingen, og premisset er at stoffet er digitalisert. Vi tar vare på alt vi lager, lagerplass koster ingenting, og forøvrig får du egentlig aldri nok metadata.

For 10-15 år siden tenkte jeg for meg selv at jeg har lyst til å være med på den digitale overgangen og -utviklingen her i NRK. Nå er radioen er for lengst digital, fjernsynets digitale produksjonskjede litt ferskere, nettet går med sjumilstøvler, og alt i alt har det digitale åpnet muligheter vi knapt kunne fantasere om på tidlig nittitall. Men ennå er det sannsynligvis bare ”the end of the beginning” vi ser.

De siste par årene har jeg vært i NRK Arkiv og research, og digitalverdenen snur opp-ned på mye av det vi driver med her også, fra registrering til publisering. NRK Gull er i høyden ”slutten på begynnelsen” av hvordan radioarkivet blir levende innhold, lett tilgjengelig der brukeren er, og når brukeren er der. Vi har faktisk bare såvidt begynt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar